Saturday, October 9, 2010

Ya Allah,bilakah doaku akan dimakbulkan??
Assalamualaikum sahabat sekalian..

"Addua' silahul mukmin"yang memberi maksud "Sesungguhnya Doa itu senjata mukmin"...
Kita sentiasa berdoa tidak kire dimane kita berada, supaya Allah tenangkan hati kita,Allah tetapkan iman kita,Allah beri kesejahteraan kepada kita..

Pada entri kali ini marilah kita same2 kembali bermuhasabah sejenak tentang doa2 yang kita pohon kepada Allah SWT.


Sahabat,


Apabila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu..


"Dan apabila hamba-hamba-KU bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu mereka): Sesungguhnya Aku sentiasa hampir/dekat (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-KU. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-KU dan hendaklah mereka beriman kepada-KU supaya mereka menjadi baik serta betul.
(Al Baqarah:186)
Apabila Dia lambat memakbulkan doamu, Dia ingin mengujimu..


Menurut al-Khatabi: "jika Allah tidak menjawab doa seseorang, Dia akan memberikan kepadanya ketenangan dan kelapangan dalam hati atau mengelakkan dirinya daripada kecelakaan, atau menggantikannya dengan pahala"

Menurut hukama':"Manusia menyangka doa mereka tidak dimakbulkan, sedangkan sebenarnya ia dimakbulkan melebihi daripada apa yang dipohon, atau ia menolak dengan musibah atau penyakit lebih banyak daripada apa yang dipinta atau diberikan ganjaran pada hari Kiamat"..

Apabila Dia tidak makbulkan doamu, Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu

"Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jua Yang Maha Mengetahui (semua itu) sedangkan jamu tidak mengetahuinya
(Surah al-Baqarah:216)Jadi sahabat2 sekalian,

Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah

"Aku bersama sangkaan hamba-KU terhadap-KU, maka bersangka tentang-KU apa sahaja yang kamu ingini."
(Hadis qudsi)
Waktu2 yang mustajab untuk berdoa..


1-Ketika hendak solat

Pada waktu tengah malam terutama sepertiga akhir malam . Sabda Nabi s.a.w
“ Allah s.w.t turun ke langit dunia apabila tinggal sepertiga malam yang terakhir dan berkata : Ada sesiapa yang memohon kepada-Ku untuk Kumakbulkan , ada sesiapa yang meminta kepada-Ku untuk Kuberikan , ada sesiapa yang beristighfar memohon keampunan untuk Kuampunkan?” ( HR Bukhari dan Muslim )


2-Waktu diantara azan dan iqamah .
Sabda Nabi s.a.w;
“ Tidaklah ditolak doa diantara azan dan iqamah .” ( HR Al-Tirmizi)


3-Ketika sujud dalam solat .
Sabda Nabi s.a.w;
“ Sehampir-hampir hamba kepada Tuhannya ialah ketika waktu sujud , maka perbanyakkanlah berdoa .” ( HR Muslim )


4-Selesai solat fardu
Sabda Nabi s.a.w ketika ditanya tentang waktu mustajab doa :
“ Doa itu mustajab pada waktu malam dan selesai solat fardu .” (HR Al-Tirmizi)


5-Ketika berpuasa .
Sabda Nabi s.a.w;
“ Tiga bentuk doa yang dimustajabkan Allah , doa ibu bapa terhadap anak , doa orang yang berpuasa dan doa orang bermusafir .” (HR Al-Baihaqi)


6-Malam Lailatul Qadar .

Malam Al-Qadar berlaku pada bulan Ramadhan . Kemungkinan besar ia berlaku pada 10 malam terakhir bulan Ramadhan berdasarkan kepada beberapa hadis yang menggesa para sahabat mencari malam Al-Qadar pada sepuluh malam terakhir .
Aisyah r.a bertanya kepada Rasulullah s.a.w “ Sekiranya saya bertemu dengan Lailatul Qadar , apakah yang perlu say abaca? Jawab Rasulullah s.a.w sebutlah olehmu Ya Allah, sesungguhnya Kamu Maha Pemaaf lagi Maha Mulia . Kamu sukakan kemaafan . Jesteru , maafkanlah aku .” (HR Al-Tirmizi, Ibn Majah & Al-Nasa’ie , lihat sahih Al-Tirmizi )


7-Ketika khatam 30 juzuk Al-Quran .
Allah s.w.t berfirman dalam surah Fatir ayat ke-29 maksudnya :
“ Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan daripada apa yang kami kurniakan kepada mereka secara tertutup atau terbuka , mereka ( dengan amalan yang demikian ) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian , supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahkan mereka daripada limpah kurnia-Nya . Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi sentiasa membalas dengan sebaik-baiknya ( akan orang-orang yang bersyukur kepada-Nya )


8-Sepanjang hari Jumaat dengan harapan bersua dengan waktu mustajab doa .
Sabda Nabi s.a.w;
“ Pada hari Jumaat itu , ada satu waktu yang apabila seseorang hamba memohon sesuatu kepada Allah , maka akan diberikannya .” (HR Bukhari & Muslim )


9-Sepanjang perjalanan semasa bermusafir . Sabda Nabi s.a.w;
“ Tiga bentuk doa yang dimustajabkan Allah , tidak syak padanya iaitu : Doa orang yang teraniaya , Doa orang yang bermusafir dan Doa ibu bapa terhadap anaknya.” ( HR Abu Dawud
)

10-Ketika berjihad dan sewaktu melaksanakan ibadah haji atau umrah .
Hal ini berdasarkan sebuah hadis :
“ Orang yang berjihad pada jalah Allah dan orang yang mengerjakan haji serta umrah merupakan tetamu Allah , mereka berdoa kepada Allah lalu diterimanya.” (HR Ibn Majah)


11-Ketika iman meningkat kerana mentaati Allah .
Sabda Nabi s.a.w.;
“ …dan adalah hamba-Ku mendekatkan dirinya kepada-Ku dengan ibadah yang sunat sehingga aku mencintainya. Jika aku sudah mencintainya , aku akan menjadi pendengarannya yang dengannya dia mendengar dan penglihatannya yang dengannya dia melihat dan tangannya yang dengannya dia menyentuh dan kakinya yang dengannya dia melangkah, dan jika dia meminta akan ku berikan , dan jika dia meminta perlindungan nescaya akan kulindungi …” (HR al-Bukhari ) .
Hadis ini menjadi bukti jaminan mustajabnya doa hamba tatkala keimannya memuncak . Ini boleh berlaku dengan beriltizam dengan ketaatan mengerjakan amal ibadah kepada Allah . (Fiqhud Du’a , Bab siapa yang Mustajab Doanya )


11-Waktu menerima ujian .
Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Naml ayat 62 , yang bermaksud
“ Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila ia berdoa kepada-Nya , dan yang menghapuskan kesusahan , serta menjadikan kamu pengganti (umat-umat yang telah lalu ) mendiami dan menguasai bumi ? Adakah sebarang tuhan yang lain bersama-sama Allah ? Amat sedikit antara kamu yang mengingati (nikmat Allah itu ).”
Menurut pandangan ulama , dijamin penerimaan doa orang yang menghadapi bebanan ujian kerana biasanya bala yang berlaku menyebabkan timbulnya pasrah dan ikhlas berdoa meminta diselamatkan . (Tafsir al-Qurtubi ,tafsir ayat 62 surah al-Naml)


12-Ketika tentara Islam berhadapan dengan tentera musuh .
Dalilnya ialah Nabi s.a.w bersabda;
“ Dua jenis doa yang tidak akan ditolak oleh Allah s.w.t atau jarang sekali ditolak : doa sewaktu azan dan doa ketika berlakunya peperangan.” (HR Abu Dawud,hadis hasan )


13-Ketika ayam berkokok .
Nabi s.a.w. bersabda;
“ Apabila kamu mendengar ayam berkokok, maka mohonlah anugerah-Nya kerana ayam itu melihat malaikat .” (HR al-Bukhari , Muslim )


14-Tatkala Berbuka Puasa Bagi Orang Yang Berpuasa

Dari Abdullah bin ‘Amr bin ‘Ash Radhiyallahu ‘anhu bahawa dia mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak”. (Sunan Ibnu Majah, bab Fis Siyam La Turaddu Da’watuhu 1/321 No. 1775. Hakim dalam kitab Mustadrak 1/422. Dishahihkan sanadnya oleh Bushairi dalam Misbahuz Zujaj 2/17)


15-Ketika Saat Sedang Hujan

Dari Sahl bin a’ad Radhiyallahu ‘anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda.
“Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan”. (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi 2/113-114).
Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340).


16-Doa Ketika Hari Arafah

Dari ‘Amr bin Syu’aib Radhiyallahu ‘anhu dari bapanya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
“Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah”. (Sunan At-Tirmidzi, bab
Jamiud Da’waat 13/83)Jadi sahabat2 sekalian,marilah same2 kita panjatkan doa dan kesyukuran kita kepada Allah SWT supaya ditetapkan iman kita dan juga supaya kita sentiasa istiqamah dalam melakukan ibadah..InsyaAllah..(^_^)

9 comments:

inar said...

assalamualaikum..
sy nk tanya doa yg wktu sujud ketika solat tu sujud yg terakhir kn?

Anonymous said...

i like this post..:)

Roy(Founder @ islamicheme) said...

waalaikumussalam....ye,betol tu..pada sujud yang terakhir kite doa didalam hati kita ape yg kita mahukan contohnya macam solat hajat tu..(^_^)

inar said...

orait..insyaAllah akan di amalkan selalu..(^^,)

Roy(Founder @ islamicheme) said...

okeh..InsyaAllah..(^_^)

Ibnu Jamaluddin said...

Perkongsian yang bermanfaat...
Teruskan ya sobat... ^^

Roy(Founder @ islamicheme) said...

InsyaAllah..(^_^)

auni_damia said...

ALLAH will answers PRAYERS IN three ways..
HE says YES and GIVES u what u WANT..
HE says NO and GIVES u something BETTER..
HE says WAITS and GIVES u the BEST IN his OWN TIME..
listen to your heart and believe..
ALLAH KNOWS BEST..^_^
a tout a l’heure

Roy(Founder @ islamicheme) said...

yup..thats true..
alhamdulillah..
(^_^)